Historie locatie De Santbrincke


Inleiding

De Santbrincke is een kleine woonkern, onderdeel van het dorp Fluitenberg. Er zijn zo'n 45 woningen gesitueerd en er wonen zo'n 80 mensen.

 

Fluitenberg (Drents: Fluitenbarg) zelf  is een dorp in de Drentse gemeente Hoogeveen in Nederland. Op 1 januari 2006 had het 372 inwoners in de kern en 110 daar buiten.

Het gebied waar Fluitenberg gevestigd is, wordt waarschijnlijk al zeer lang bewoond door mensen. Vlak bij Fluitenberg zijn zeven grafheuvels gevonden.

Voor de stichting van Hoogeveen heette het gebied rondom het huidige Fluitenberg De Vleutenbarg: een verhoging rondom De Vleute, zoals het beekje dat langs Fluitenberg stroomt toen heette. Lange tijd heeft er maar één boerderij gestaan.

Tegenwoordig is Fluitenberg een klein dorpje vlak bij de stadsgrens van Hoogeveen.

De locatie

Het grote voordeel van het huidige digitale tijdperk is dat er steeds meer informatie, ook over het verleden, gedigitaliseerd wordt. Zo kunnen we de topografische kaarten tot het jaar 1820 terugzien.

 

Hiernaast ziet u een topografische kaart van het gebied tussen Hoogeveen en Pessen (zoals dat toen nog heette) uit 1820.

 

(De foto kunt u vergroten door te klikken)

 

Hiernaast een topografische kaart uit het jaar 1900.

Op zich is er nog niet zo veel veranderd ten opzichte van de vorige kaart uit 1820.

Vanaf 1915 komt het gebied waar de Santbrincke in ligt in ontwikkeling.

In november 1915 namelijk nam het bestuur van het Centraal Genootschap voor Kinderuitzending uit Amsterdam contact op met het bestuur van de Spaarbank Hoogeveen om te komen tot de bouw van een kindertehuis. De Spaarbank Hoogeveen was eigenaar van een aantal fraaie percelen tussen Hoogeveen en Pesse (het Spaarbankbosch)

 

Het bestuur van de Spaarbank wilde daar wel aan meewerken door grond af te staan. In september 1917 werd middels een notariële “Akte van Schenking” dan ook drie hectare bosgrond “om niet” afgestaan voor de bouw van het Noorderhuis.

 

Het kindertehuis zou een kinderherstellingsoord c.q. vakantiekoloniehuis worden voor zowel de zomer als de winterperioden. Er zouden circa 75 kinderen tegelijkertijd opgenomen kunnen worden.

De officiële opening van het Noorderhuis was op 16 Augustus 1924.

 

Precies 70 jaar later komt er  een einde aan het Noorderhuis. Een zeer grote brand heeft het Noorderhuis (sinds eind jaren zeventig leegstaand) op 29 augustus 1984 totaal verwoest. Plannen voor een herbouw zijn er niet meer gemaakt.

 

Hierboven een foto van het Noorderhuis uit 1950.

 

De luchtfoto hiernaast stamt uit 1926. Het gebouw heeft tot in de jaren 70 dienst gedaan als herstellingsoord cq kindertehuis.

Op deze foto is goed te zien dat er achter het Noorderhuis een grote open plek (zandbak) was voor de kinderen.


Overigens: ondanks het feit dat het Noorderhuis bijzonder fraai was gelegen in het bos, ondanks dat er een groot speelterrein was voor de kinderen, zijn de verhalen van de mensen die daar vroeger een periode hebben gezeten, soms ronduit bijzonder triest. Er zijn gastenboeken te vinden op internet en wanneer je deze leest, lees je soms schokkende verhalen waarbij het niet anders kan dat er nog mensen moeten leven die een trauma hebben opgelopen in deze tijd.

Met dank aan Leo Lok (huisnr. 51), van wie ik een aantal foto's plus informatie mocht ontvangen.