De Santbrincke kan NU glasvezel krijgen (informatie d.d. 9-10-2017)

De ontwikkeling naar 'glasvezel' verbindingen voor internet, tv, telefoon is gestart in oktober 2014. Toen is de werkgroep ZDOG opgericht (ZaandDorpen op Glas) en in de periode van oktober 2014 tot nu, zijn allerlei mogelijkheden onderzocht, samenwerkingen getracht tot stand te brengen en financiele plaatjes opgesteld.

 

Gedurende die fase van onderzoek is ook bij de bewoners onderzocht of er interesse was. De uitslag was toen (juni 2015) dat 55% van de bewoners geinteresseerd was in de aanleg van glasvezelkabel. Op basis hiervan is men verder gegaan met de werkgroep ZDOG.

 

De stand van zaken is als volgt:

 • alle voorbereidingen zijn gedaan;
 • Rendo wordt de leverancier die de glasvezelkabels zal gaan aanleggen;
 • er zijn inmiddels overeenkomst gesloten met een tweetal providers die voor de daadwerkelijke verbindingen met internet, TV en telefoon zullen zorgen. Er kan gekozen worden uit 1 van die 2 providers.

Kortom: in het eerste kwartaal van 2018 kan al de schop in de grond en de verwachting is dat voor eind 2018 de eerste fase (en daar zit de Santbrincke bij in) opgeleverd kan worden. Dus ergens in 2018 kunt u over glasvezel beschikken.

 

Er is echter nog 1 laatste voorwaarde en dat is dat minimaal 50% van de bewoners van het betreffende gebied voor het einde van dit jaar (2017), intekent voor een abonnement. De vraag aan u is nu wat concreter als die in 2015 aan de bewoners is gesteld. Werd er toen gevraagd of u interesse had, dan wordt nu gevraagd of u een abonnement wilt afsluiten.

 

De ZDOG gaat daarom (u heeft dit misschien gelezen in de media) een drietal bewonersavonden organiseren en wel op:

 • 16 oktober in Het Overschotje te Fluitenberg
 • 17 oktober in Ons Dorpshuis te Stuifzand en
 • 18 oktober in de Wenning te Pesse

Alle avonden is de aanvang van de bijeenkomst om 19.30 uur.

 

Ik hoop dat u met velen ook naar 1 van deze 3 avonden toegaat. Dat ook van de Santbrincke-bewoners meer dan 50% kiest voor glasvezel is van groot belang.

 

Het zou kunnen zijn dat u denkt: "ik zit bij Ziggo en daar zit ik prima".

Dat is misschien ook zo, maar bij Ziggo zitten we aan het maximum van de mogelijkheden. De bekabeling is gebaseerd op Coax (oorspronkelijk voor TV bedoeld) en daar zijn de mogelijkheden vele malen minder.

Ziggo biedt op dit moment op ons park een snelheid aan van 200 Mb en de twee aanbieders die de provider gaan worden bij de glasvezel bieden als basis 500 Mb bij de een, of 1 GB bij de ander. 1 GB is dus 5 x zo snel als bij Ziggo.

(en die 500 MB of 1 GB zijn nog maar eens de basis!)

 

Nu zult u misschien nog steeds zeggen: "ik kan me prima vinden in de snelheden die Ziggo biedt".  Dat is misschien ook zo, maar dat is op dit moment.

De ontwikkelingen gaan snel, zeer snel. Niet alleen kunt u tegenwoordig nagenoeg alle informatie waar u naar zoekt op internet vinden, er wordt ook steeds meer aan elkaar gekoppeld. Als voorbeeld de methode van meteropneming bij het electraverbruik. Uw leverancier stuurt geen meteropnemer meer langs, maar kijkt via internet eventjes in uw meter. En dit is nog maar 1 klein voorbeeldje wat ook bij een Ziggo verbinding makkelijk te realiseren is, maar het gaat verder.

 

Voorbeelden waar u aan zou kunnen denken, zijn:

 •  plaatsen van internet-bewakingscamera's in- en rondom uw huis. Dit kost echt niet veel meer alleen moet u grote hoeveelheden data (beelden) doorsturen naar een meldkamer danwel naar uzelf toe. Als u dan bijv. op vakantie bent, kunt u uw huis op afstand in de gaten houden door op uw smartphone te kijken nadat u een melding heeft gehad.
 • zorg op afstand: vaak is het nog in experimenteel stadium en dan ook nog eens in bepaalde gebieden, maar dat velen van ons ermee te maken gaan krijgen is zeker.
 • beeldbellen: we skypen nu al met familie die in het buitenland zit, dat is ook beste doen met Ziggo, maar we moeten wel genoegen nemen met een soms haperend of stilstaand beeld.

En met dit soort voorbeelden zou ik nog een hele tijd door kunnen gaan. Ook met toepassingen waar we nu nog niet aan denken. De ZDOG heeft uit een onderzoek naar voren gehaald dat ons datagebruik na 2020 ruim 600% groter is dan nu.

 

De bal ligt dus nu bij u.

 • Als u voor december een abonnement neemt krijgt u de aansluiting GRATIS tot in uw meterkast.
 • Als u geen abonnement neemt wordt de aansluiting NIET tot in de meterkast gemaakt.
 • Aan de openbare weg komt een voorziening om later de huisaansluiting te maken. 
 • Dit betekent EXTRA aansluitkosten voor de bewoners.

Concreet: als u geen abonnement neemt op glasvezel wordt er toch door de Santbrincke heen een kabel gelegd. Op het moment dat u later alsnog besluit om tot glasvezel over te gaan moet u de aanleg vanaf de straat tot in uw huis wel betalen. Ik heb mij laten vertellen door de voorzitter van ZDOG dat dit wel eens een bedrag van € 1.000 kan gaan kosten.

 

Overigens is het niet zo dat uw tuin overhoop moet bij het leggen van een glasvezelkabel. Tegenwoordig wordt in veel gevallen een kabel door de grond "geschoten".

 

Bijna aan het eind van dit verhaal, wil ik u nog even waarschuwen voor Ziggo. Onder het mom van hun samengaan met Vodafone proberen zij nieuwe contracten af te sluiten voor het huidige pakket en dan ook nog eens mobiel van Vodafone. Zij sluiten dan een contract af voor 2 jaar met u. Als u dat gaat tekenen en ook nog eens op glasvezel wilt, zit u op dat moment vast aan Ziggo.

Het is beter om dan even te wachten, want ook de nieuwe providers komen met een all-in abonnement.

 

Al deze informatie wilde ik u alvast kwijt voor de bewonersavonden volgende week. Er is mij beloofd dat ik voor deze avonden ook nog inzicht krijg in de providers en in de maandbedragen. Op het moment dat ik ze ontvang, zal ik ze met u delen.

 

Hans Keijzer

 

Komt u ook naar 'n informatie-avond?